Uticaj napredne robotike i automatizacije na radnike

Rizici već postoje – alati za procenu retki

Uvođenje napredne robotike na radnom mestu menja strukturu radnih okruženja. Automatizacija različitih radnih zadataka otvara prednosti i mogućnosti koje poboljšavaju bezbednost i zdravlje na radu, dok istovremeno stvara rizike. U ovom tekstu se opisuju zadaci koji se odnose na ljude i objekte za različite poslove u sektorima na koje najviše utiče automatizacija robotičkog sistema, a daju se i primeri mogućnosti i rizika povezanih sa različitim radnim okruženjima.

[…]

Robotski konsultanti za starije ljude

Osim obrazovnih aplikacija, roboti za socijalnu pomoć su uspešno korišćeni za brigu o starima, kao i za podršku negovateljima dok brinu o pacijentima sa demencijom ili kognitivnim oštećenjem (korišćenje videopoziva). U ovom slučaju, konsultantske zadatke mogu da obavljaju čak i roboti za teleprisustvo. Takvi robotički sistemi se uopšteno opisuju kao servisni roboti.    

Ova šira kategorija robotičkih sistema može da obavlja različite kognitivne zadatke koji nisu previše čvrsto povezani sa određenim sektorom. Oni se (…)

[…]

Polarizacija poslova ukida srednje kvalifikacije

Sve veća upotreba naprednih robotičkih sistema, pogodiće radno okruženje većeg broja poslova u različitim sektorima. Ovo će uticati čak i na način na koji će radnici obavljati zadatke koji su ranije bili rutinski, menjajući njihovo radno okruženje, pa i ključne elemente posla. Sve to će uticati na fizičke i kognitivne zadatke, ili na zadatke sa zadacima koji se mogu kodifikovati.

Zadaci za koje je veća verovatnoća da će biti automatizovani jesu ponavljajući i rutinski zadaci, a naročito poslovi srednjeg nivoa, koji podrazumevaju mnoštvo rutinskih zadataka. To znači da se (…)

{…}